Se anunta un an dominat de tehnologie – CES 2012 la final

de: Alexandru Rizea
14 01. 2012

Inceputul noului an, de cele mai multe ori, este cel mai auster moment din varii motive, cel mai important fiind dat de cheltuielile de sarbatori. Daca e sa adaugam la afirmatia anterioara si faptul ca la nivel global trecem printr-o perioada extrem de nesigura din punct de vedere financiar, ajungem la concluzia ca CES-ul de anul acesta a venit intr-o moment extrem de prost. Chiar si asa insa, avand in vedere faptul ca tehnologia evolueaza cu o viteza ametitoare, un targ de asemenea amploare este o ocazie unica pentru a vedea intr-un singur spatiu cat de radical s-au schimbat categorii de produse pe care le cunosteai foarte bine, cat de brusc tehnologii noi inlocuiesc tehnologii care acum un an erau in top sau cat de rapid se demodeaza produse care care pana nu de mult erau „magice”.

Din toate punctele de vedere, CES-ul de anul acesta a spart toate recordurile. Ganditi-va ca pe cele cateva hectare de expozitii s-au prezentat 20.000 de produse, acesta editie a evenimentului avand cea mai mare amploare din cei 44 de ani de targ expozitional. Indiferent daca vorbim de numarul companiilor participante, al vizitatorilor sau al produselor anuntate, fiecare particularitate a dat o amploare incredibila evenimentului. Toate acestea s-au intamplat dupa un an in care industria electronica a fost lovita de calamitati naturale majore, iar criza economica a luat o noua turnura in toate colturile planetei. Pentru a intelege mai bine cat de slab a evoluat industria, aveti in vedere o statistica data publicitatii de IDC, care confirma ultimul trimestru din 2011 ca fiind mult mai slab in comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior in ceea ce priveste vanzarile de PC-uri.

Revenind insa la spectacolul din acest an, CES-ul a facut pentru cateva zile o treaba foarte buna in a tine viu interesul catre tehnologie al oricaror categorii de oameni, mai degraba decat in politica, economie sau tabloide. In fiecare colt al targului noi forme erau definite ca surse de divertisment, indiferent daca vorbim de TV-uri, PC-uri, tablete sau smartphone-uri.

Pe partea de Smart TV-uri, cursa devine din ce in ce mai acerba. Cu diagonale SF de 80 sau 92 inci, limita, a devenit si mai evident, este doar in buzunarele utilizatorilor, nu in tehnologia producatorilor. Pe cat de stralucitoare erau imaginile pe panourile de acum cateva luni, acum roata a fost reinventata cu implementarea OLED-ului la scara larga. Samsung si LG deja aveau TV-uri cu panouri OLED de 55 inci, in timp ce SONY a fost mai original cu un prototip de panou Crystal LED. Acesta din urma nu mai foloseste LED-urile pentru retroiluminare, ci foloseste un panou de milioane de LED-uri RGB pentru a compune imaginea.

Desi Apple nu a participat la CES, usurinta de utilizare a produselor si liniile simple de design, combinate cu zvonurile ca sunt mari sanse ca gigantul sa intre pe piata de TV-uri, parca au angrenat o perfectionare si mai ampla a conceptului de Smart TV la marii producatori. Interfetele au devenit mai prietenoase cu utilizatorii, iar telecomenzile clasice incep cu pasi repezi sa se desemantizeze, ca sa nu zic sa dispara cu desavarsire. Folosind sisteme complexe sau mai putin complexe (gen webcam) de transpunere a gesturilor si a comenzilor vocale in functii, televiziunea nu va mai fi niciodata la fel.

Avand in vedere entuziasmul si emotia cu care priveam acum un an la CES tabletele, pare un pic nenatural ca anul acesta interesul sa se fi intors la sisteme, fie ele si portabile sau utraportabile. E adevarat, Tegra 3 a tinut capul de afis propulsand o serie de produse extrem de performante si incredibil de atractive. Intel, din fericire, nu s-a lasat mai prejos – e momentul ultrabook-urilor. Cursa acum se da pentru cel mai original ultrabook si, chiar daca la interior variatiile nu sunt teribile, e incitant sa vezi companii precum Lenovo care reinventeaza conceptul de sistem portabil cu un hibrid care-si va atinge adevaratul potential odata cu lansarea Windows 8.

La Playtech.ro, desi am incercat sa oferim cele mai noi si mai multe stiri de la CES, si sa le centralizam in spatele tag-ului CES 2012, mai sunt multe de spus. Amalgamul de informatii, clipuri, imagini sau comunicate a fost asa de mare, incat cu greu puteai spune ca o stire este mai importanta decat alta si, de cele mai multe ori, desi ti-ai fi dorit sa prezinti trei lucruri diferite, ajungeai sa detaliezi doar doua pentru simplul motiv ca cele doua meritau analizate cu atentie.

Prin urmare, chiar daca ar mai fi multe de spus despre noutatile de anul acesta de la CES, daca ar fi sa sintetizam, cea mai buna afirmatie ar fi: Ne asteapta un an spectaculos din punct de vedere tehnologic.